02 Built By Determination, 1939 Ford Coupe

Rick Loves Ford Coupé från 39 har gjort rundorna… Flera gånger!

Av Brian Brennan

Det finns hot rods och sedan finns det hot rods. Vad betyder det? Rick Love från New Braunfels, Texas, är inte främmande för vår hobby, dess bransch eller att köra sin hembyggda Ford Deluxe coupé från 1939 från händelse till evenemang sedan 1984. Grabber Blue och flammande Ford coupén från 1939 har fört Rick, oavsett om det är kust-till-kust eller stat-till-stat, många gånger när han visar upp den för rodding världen, hjälper bilkillar överallt att behålla sin coolhet. Rick är verkställande vice vd för en av de äldsta, största och mest välrenommerade tillverkarna i vår hobby, eftersom namnet Vintage Air är synonymt med luftkonditionering i hela vår bransch.

07 This 1939 Ford Deluxe Coupe mini tubs and a louvered hood

 

A liten historia Rick berättar för oss:

“Sedan jag var liten… i norra New York hade jag alltid tyckt att Ford coupén 1939-1940 var en av de snyggaste hot rods som fanns. Efter att jag sålde min Pontiac 1940 på Street Rod Nationals 1984 bestämde jag mig för att jag verkligen ville bygga en – och den måste ha en grym uppsättning lågor. Jag åkte till NSRA Nats North i Detroit och hittade en något blek svart coupé ståendes i sin ensamhet med en liten till salu-skylt. Killen jag köpte den av var den andra ägaren och han hade ägt den sedan 1970 och hade förvandlat den till en street rod 1972 och kört den sedan dess. Den svarta färgen lackerades över den ursprungliga gröna. Trots att den var i norr hela sitt liv var den rostfri och hade fortfarande all sin ursprungliga plåt.”

Läs mer: Speak Easy Green 1932 Ford Phaeton

(Snabb berättelse från Modern Rodding frilansare Gerry Burger: Jag var med Rick när han köpte 1939 på Nats North. Det var svart med vinröd velourinredning (som bleknade till rosa) men en mycket solid bil. Vi tittade noga på det och Rick rynkade pannan under hela helgen innan han till slut gjorde slag i saken. Nu är Rick inte direkt känd för att kasta runt pengar så du kan föreställa dig hur det var att dela med den stora summan pengar.)

03 Rick Love’s 1939 Ford Coupe Has Made the Rounds … Several Times

” Jag körde bilen hem och påbörjade en demontering, med avsikt att enkelt bygga om och fräscha upp. Jag bodde i ett litet hus med ett enbilsgarage, så jag skulle behöva rulla ut bilen på uppfarten för att arbeta på den. Denna första tillbyggnaden tillbaka i 1984 till 1985 producerade resultat från Rick och hans två nära vänner Danny Zoeller och Jim Linton. “Vi gjorde karossen och PPG Mustang Grabber Blue lackeringen i min kompis Danny Zoellers tvåbilsgarage, och en vän till mig från Dallas som heter Pat Barnhart lade till multi-färgat godis och pärlflammor.

Berömd Texas “striper, den avlidne Jake Hudson, skissade lågorna och lade till “Hot Licks by Pat” -logotypen på de främre framskärmarna. En lokal San Antonio sadelmakare ersatte den utslitna röda krossade sammetsinredningen med en traditionellt svart vinyl tuck ‘n’ roll-mönster över den ursprungliga sittsoffan. Vi avslutade bygget våren 1985 och vår “South Texas Bunch” -grupp deltog i en hel del evenemang, inklusive Nats South i Knoxville [Tennessee] och Street Rod Nationals i St. Paul [Minnesota]. Under de kommande 30 åren skulle den gamla 1939 ta mig till många evenemang från kust till kust och till och med fungera som en daglig transport när det behövs.

04 This 1939 Ford Coupe has a 8-Inch rear end

” Min fru, Linda, då flickvän, och jag körde den till Florida på vår första semester tillsammans, och vi använde den på vårt bröllop. Det har också fungerat som ett R&D-fordon för viss Vintage Air-produktutveckling, och fick till och med lite vindtunneltid när Jack Chisenhall (Vintage Air-grundaren) utvecklade nya kondensorer för att fungera med det då nya köldmediet 134a i början av 90-talet. Som de flesta långsiktiga hot rods fortsatte jag att uppgradera den och lägga till nya delar genom åren.”

Nästan till nutiden

Rick snurrade vägmätaren till 180 000 miles mellan 1984 och 2014. Den en gång nya färgen och interiören hade börjat visa slitage under alla dessa milen. På vägen hem från L.A. Roadsters Fars dag showen 2014 gjorde motorn mullrande ljud, den dåliga sorten, och när coupén rullade in på uppfarten hade den främre pannförseglingen försvunnit och det fanns olja överallt.

08 The 1939 Ford Coupe sits on Halibrand wheels

Nu när det var dags för den andra renoveringen, som ägde rum mellan 2014 och 2019, hoppade Rick, Zoeller och George Packard in och genererade vad som verkar vara samma bil men uppgraderades grundligt från stötfångare till stötfångare och golv till tak. Vad som skulle vara en “snabb vändning”, “ta bort och byt ut”, förvandlades till en komplett renovering som ändrade från ettårig till ett fyraårigt bygge.

Läs mer: Brownstone Roadster: ’32 Ford Roadster med SoCal Style

Zoeller och Packard hanterade allt karroserijobb och tätning av hål, som en Ford Deluxe-coupé från 1939 hade, med fokus på ännu tätare hål den här gången. Åter igen var den tillbaka till PPG Grabber Blue-färgen som Zoeller applicerade medan han och Packard efteråt lyckades skära och polera den slutliga färgen.

10 A ZZ4 crate engine powers the 1939 Ford Coupe

John Kosmoski från House of Kolor kunde i sin egen samling av färger hitta en matchning av de lackfärger som användes för de ursprungliga lågorna. Raymond Lund, en andra generationens San Antonio-anpassad lackerare, lade ut och applicerade lacken och nästan duplicerade de ursprungliga lågorna. Lund satte också på sig lågorna och replikerade den ursprungliga handskrivna Hot Licks-logotypen. All denna mycket detaljerade lackering är spridd över en original stål 1939 Ford Deluxe coupé med en fylld ventkåpa, avskalad bagagelucka och främre stötfångare och sänkt huv. Det finns också minibadkar (rätade/omarbetade badkar) av Wades Rod & Custom.12 Edelbrock intake paired to a Fitech 30003 throttle body gets fuel to the system

Komma nära

Kom ihåg att den andra ombyggnaden fick sitt incitament på grund av ett misslyckat småblock Chevy. Det är 30 år senare och medan en ny V8-motor släpptes in, vandrade Rick inte från det “beprövade” lilla blocket. Den här gången är det en mycket mer potent ZZ4-motor som producerar nästan dubbelt så mycket hästkrafter och är redo för ytterligare 200 000 miles. ZZ4-motorn är utrustad med en Comp roller camshaft, Corvette ventilskydd, ett dubbelplans höghus Edelbrock-insug toppat med ett FiTech 30003 Go Street gasreglage EFI (och ECU) med ett Camaro lågprofil 14-tums rundluftsfilter.

Bränsle matas genom en walbro elektrisk bränslepump i tanken  som ligger i en 16-gallon gastank. Annat motorgodis inkluderar en elektronisk MSD-distributör, spole och 8 mm primära ledningar. Levererar gör ett trunkmonterat Optima YellowTop-batteri som vilar i ett Detroit Speed-batterifäste. Att väcka det lilla blocket V8 till liv är en Chevy ministartare med högt vridmoment.

14 A ididit steering column is topped by this Corvette Correction 15-inch C1-style three spoke wheel

Därefter faller kylaggregaten till en C&R Racing aluminiumradiator med en Vintage Air 19-tums borstlös fläkt medan Vintage Air Front Runner hanterar Mechman 170-ampgeneratorn, servostyrningen och AC-kompressorn. För att se till att urladdningen går smidigt, flyttar ett par Sanderson 1-3/8-tums keramiska grenrör gassarna längs till och genom 2-1/2-tums rostfritt stålrör som tillverkas av Darrell Cimbanon av Cimtex Rods hela tiden med hjälp av en 1-rör-i-två-rör-ut Borla-ljuddämpare.

En BorgWarner World Class 5-växlad manuell växellåda med ett S10 tailshaft-hölje (för att säkerställa korrekt placering av växelspaken i inredningen) bultas till det lilla blocket Chevy. Alla nödvändiga transmissionsmoddar hanterades korrekt av Bowler Performance Transmissions. Växelvalet underlättas genom användning av den allestädes närvarande Hurst-växelspaken som rör sig utan problem tack vare Centerforce svänghjul, koppling och tryckplatta. Att överföra kraften på vägen till bakhjulen är en John’s Industries-förberedd Ford 8-tums bakdel komplett med 3,55 växlar. Positionering av bakaxeln är ett  ridetech-triangulerat 4-länkskit i rostfritt stål  med coilovers, en chassiteknik svajstång och Ford-trumbromsar.

19 classic instruments_ Rocket Tach gauge give info to the driver

Bromsning börjar genom fördelen med Ford golvpedaler och sedan flyttas till en 1968 Mustang dual reservoir master cylinder medan ett par Wilwood bromsok nyper GM 10-tums rotorer framför. På tal om “framför” används en chassiteknik 4-tums tappad axel med ett rostfritt fyrstångssystem tillsammans med ett par Ford-spindelleder från 1937 och RideTech-stötdämpare. Hantering av rattsedlar är en CPP 500 servostyrningslåda vriden i drift av en ididit ratt toppad med en Corvette Correction 15-tums C1-stil tre-ekers hjul.

Hornknappen innehåller C1 korsade flagga Corvette emblem och detta tema bärs igenom via Classic Instruments anpassade mätare som har samma C1-logotyp på hastighetsmätaren. I hörnen sitter en uppsättning Halibrand-hjul som mäter 15×6 fram och 15×7 i ryggen, alla draperade med BFGoodrich gummi som mäter 185/60R15 och 235/75R15.

Läs mer: Bygga en traditionell Ford Five-Window Coupé från 1960-talet

20 Hurst shifter controls the Borgwarner 5-speed manual transmission

Interiören är baserad på en original instrumentpanel med louvers gjutna i av Cimtex Rods och härifrån används Classic Instruments anpassade ansiktsmätare tillsammans med en dash-monterad Rocket Tach. Eftersom coupén hade väl slitna och trötta ledningar tyckte Rick också att det var en bra idé att dra om dessa i hot rod; Den här gången använde han ett american Autowire Highway 15-kit. Coupén från 1939 använder ett OE Ford-säte med delad sittsoffa och anpassade säten i baksäte (liberal användning av ordet “baksäte”). Robert Hernandez från Gabriel och Son Custom Auto Upholstery sydde Miles & Giles svart läder över sittplatserna tillsammans med användningen av placerade Lokar aluminium trimremsor. Det finns också ett par av Julianos trepunktsbälten som är monterade på inredningen. Daytonas svarta vävmattor kommer från Auto Custom Carpets.

Attaboy

Medan Rick har kört många mil bakom ratten på sin hembyggda coupé bör det också nämnas att han 2019 var en av tre mottagare som lades till Vintage Air Hall of Fame. Prestigefylld? Han blev invald i samma klass som den flerfaldigt prisbelönta bilrenoveraren Steve Moal från Moal Coachbuilders och Grammy-belönade musikern Jimmie Vaughan. Vad sägs om sällsynt luft? Dessutom fick Rick erkännande från Hot Rod Industry Association och National Street Rod Association som deras Person of the Year för 2018.

22 Gabriel and Son Custom Auto Upholstery stitched up the custom interiorEn hembyggd och kontinuerligt driven hot rod är alltid ett gott tecken för alla bilkillar, men särskilt en som arbetar i branschen. MR

Subscribe to our Magazines