Av Chuck Vranas – Fotografi av författaren

Det sägs ofta att om något är menat så kommer ödet så småningom att gå in för att få det att hända. Så är fallet för den ödmjuka början av den förföriska Ford trefönsterkupén från 1936 med vintage 283 småblock Chevy avbildad över just dessa sidor. För Doug Klett från Plainville, Connecticut, var det en resa med många vändningar som så småningom förde vintagestålets utgångspunkt till hans dörr. Ända sedan han var liten har han tillbringat många lördagskvällar sida vid sida med sin pappa på Plainville Stadium Speedway. Att titta på modifierade tidiga coupé- och sedanmodeller som rev runt 400-milsspåret lockade honom in med en fascination för Ford bilar från 30-talet.

Med åren fanns det alltid ett projekt igång på verkstaden, oavsett om det var en Ford från 1940 eller en vintage muskelbil. För över ett decennium sedan bestämde sig Doug för att börja leta efter en Ford-coupé från 1936. Upplevelsen var som att leta efter en diamant i en sandhög. Han nöjde sig till slut med en femfönsterkupé istället och började kanalisera sina designidéer genom den. Resultatet blev en grym hop-up med en markbetande hållning klädd i klassisk Dove Gray-glans lackering, rullandes på stålfälgar för att göra ett uttalande. Medan coupén var rentav cool, lämnade den honom fortfarande att vilja ha mer i form av ett original trefönster med sina eleganta flytande chassilinjer.

En kväll när han surfade på nätet hittade han vad som verkade vara en extremt ren trefönsterkupé. Bilen visades i bar metall och var ett avstannat projekt som erbjöds till försäljning. Utan att slösa tid försökte Doug köpa den och erbjöd ägaren det begärda priset, men som i slutändan bestämde sig säljaren för att sedan behålla projektet. Uppenbarligen besviken fortsatte Doug att leta vidare på att en annan bil skulle bli tillgänglig. Två år senare annonserades samma bil från en annan ägare till salu men han missade chansen med en dag. Orädd smidde han på i ytterligare ett år när bilen var tillgänglig igen från ännu en ägare. Han kunde äntligen byta pengar mot nycklar och få den gamla coupén levererad till sitt ställe, vilket bevisar att tredje gången är en charm.

Doug hade byggt bilen hundratals gånger i sitt huvud och visste exakt vilken väg den skulle behöva ta för sin pånyttfödelse. Väl demonterad,  hade chassit tömts och rensats och skickades över till Bill Carlson från WAC Customs i Torrington, Connecticut, för att arbeta sitt hantverk genom att lägga till ytterligare krafter och C-justera bakändan. På baksidan var en 9-tums Ford bakdel uppfräschad och försedd med 3,50 växlar. Den är upphängd på plats genom en kombination av nya parallella bladfjädrar från ChassiTeknik som matchas med Gabriel stötdämpare. För att begrava nosen i marken tillkom en Heidts IFS, med sina exklusiva rörformiga övre och nedre kontrollarmar, 2-tums tappade spindlar, Gabriel stötdämpare och manuell rack-och-pinion-styrning. När det är dags att lägga ankaret trycker en dubbel master i Corvette-stil vätska genom stålledningar till 11-tums Ford bakre trumbromsar i kombination med 11-tums GM-skivbromsar och bromsok framtill. För att ställa in hållningen är en uppsättning traditionella 15×5 fram- och 15×8 bakre stål från Wheelsmith inslagna i gummi från Michelin respektive Aurora, med tidlösa Mercury-centrumkåpor från 1948.

Med den ursprungliga Flathead V-8 långt borta var det ett perfekt tillfälle att spänna lite muskler i blandningen i form av en vintage Chevy V-8. Doug kontaktade RCE Machine Works i New Milford, Connecticut, för att ge nytt liv till ett Chevy 283ci-småblock från 1962. Uppgradering till 287 ci, där de fyllde den med en original lagervev och stavar matchade till smidda aluminium slugs från Keith Black medan en Chevy 327ci cam håller takten. En uppsättning justerade järnhuvuden ger rejäl kraft, särskilt när den toppas av ett Edelbrock-insug med en Holley 600-cfm-carb som bär en vintage formad svamp luftrenare. En MSD Pro-Billet Ready-to-Run tändning tänder elden med förbrukade gaser som ryter genom Chevy rams horn till ett custom 2-1/4-tums stål avgasrör med Porter-dämpare av Reggie Ruggiero. För att förflyttas möter en BorgWarner T5 en custom drivaxel från Anderson Auto Electric i Waterbury, Connecticut.

När det var dags att anpassa vintagestålet tillbaka till perfektion för att sätta vibbarna, fördes chassit till Derrick Pesko från Allstar Hot Rods i Waterford, Connecticut, för att jobba med sin magi. Det börjades med taket där det lades in ett inlägg från Walden Speed Shop, följt av Artie Johnson som gav precis rätt antal lameller till huvtopparna. Derrick masserade sedan varje tum av kroppen samt fyllde igen hålen för att förbereda den för en mycket subtil lackering av Axalta Olive Green-glans. Andra coola saker inkluderar förkortade bakljusstativ, nya rostfria delar, inklusive stötfångare och dörrhandtag från Bob Drake, samt vindrutans ram i krom av BAR Plating i Meriden, Connecticut. Jennifer Brunoli lade sedan till den sista lackeringen till navkapslarna och bagagehandtag i svart glans.

För att ge en lika stor lockelse till interiören monterades original instrumentpanel med urtavlor från Classic Instruments för att övervaka det viktiga medan en LimeWorks-kolumn med en Ford DeLuxe-ratt från Vintique från 1940 som skär igenom motorbanan. Riktiga hot rods har tre pedaler, så en Hurst-växelspak drar växlarna för en snabb flykt medan ett kit från EZ Wiring installerat av Doug binder ihop allt. Interiören utstrålar storslagen stil tack vare Mitch’s Kustoms i Monson, Massachusetts, som sydde ihop en vinnande kombination av sadelbrunt läder på sittsoffan samtidigt som den lade till en noggrann touch till varje angränsande panel och kompletterade den med fyrkantiga mattor. Coupén ser många mil regelbundet, och för oss är det vad det handlar om! MR

Subscribe to our Magazines