By Chuck Vranas – Fotografi av författaren

Inget får din puls att rusa mer än en highboy Deuce coupé som ryter förbi dig med ett mullrande avgassystem. Oavsett om den har ett original chassi eller om den har uppgraderats med olika modifieringar där man har slaktat, gjort en chanelling eller en sänkning så är det garanterat för att göra ett uttalande. När du kryssar längs motorvägen, stannar till vid en donut shop eller cruisar genom ett evenemang är det en perfekt tid att njuta av vad din resa representerar i vår hobby. Njut av den första trion av bilar som presenteras i vår highboy Deuce coupé triple play där vi visar upp hop-ups i perfekt 50-tals- och 60-talsstyling, var och en med en traditionell motorkombination. Det kommer mera eftersom det finns gott om coola byggen som vi har sett genom åren.

 

Chassi: Solid Axel Halibrand V8  med Quick-Change Rearend

Mike & Toni Mondrella fixade den traditionella looken med sin perfekt balanserade Deuce från Grand Rapids, Michigan. Mike Boerema på Gas Axe Garage packade upp en uppsättning nya `rails från ASC, lade till custom crossmembers samtidigt som han förkortade framsidan 2 1/2 tum och bobbing av baksidan. Ute på baksidan står en Halibrand V-8 quick-change 3.78 växlar, upphängd på plats av modifierade 1940 Ford split ‘bones matchade med en Posies Super Slide fjäder och Monroe tube stötdämpare. Framtill möter en 4-tums tappad Magnum-axel 1940 Ford spindlar perfekt matchade för split stock ‘bones, Posies Super Slide spring och Monroe tube shocks stötdämpare. Extra stil kommer från en uppsättning ursprungliga 16-tums Ford stålfälgar med trimringar och centrumkåpa som bär Firestone / Coker gummi.

Motor & Trans: Cadillac 331 & Stromberg 97 Carbs

Kenowa Auto Supply förberedde ett Cadillac 331ci-block från 1955. Därifrån packade Boerema den med en uppfräschad lagervev och stavar som bär 9.7:1 gjutna armaturhus i aluminium som stöts med hjälp av en pinne från Isky. Uppvärmda lagerhuvuden möter ett Offenhauser-insug med en sextett av Stromberg 97-förgasare med klassiska skopor. En masserad Borg Warner T5 från Gas Axe möter en custom drivaxel.

Kropp & Interiör: Nason Blue-Black & 1939 Ford urtavlor

Vi börjar med ett original chassi, där Boerema skar locket 4 tum fram och avsmalnar ner till 3 1/2 tum ut på baksidan samt förberedde det för en vadderad takinsats genom att ta bort en fylld takdel. Han tillverkade också custom främre och bakre spreader bars. Ted Aguilar metall avslutade chassit, fyllde i luckorna och lade en lackering av Nason Blue Black Effect. En Ford dash pack från 1939 återställer fabriksurtavlorna medan en Julianos 15-tums banjo-stil hjul och Gas Axe shifter får den i rullning.  Top Stitch Upholstery lade till klassiska blå och vita veck på originalsoffan tillsammans med tygmattor och veckad takinsats.

Chassi: Ford-axlar med Winters Quick-Change

Jeff Norwells coupé är den perfekta 60-tals hot rod insvept i en root beer-vibe från Ontario, Kanada. Candy’s Hot Rod Supply började med en original bottenplatta, modifierade den, C-notching baksidan och lade till custom crossmembers. För att förflytta den så möter 1940 Ford-axlar en Winters Performance quick-change 3,54 växlar, monterad på plats av custom ladder bars av Richard Gray, reverse-eye Model A fjäder och Pete & Jakes tube shocks. Fronten möter en 4-tums tappad & borrad axel 1937 Ford spindlar med 1940 Ford split ‘bones, reverse-eye Model A spring och Pete & Jakes tube shocks. För att fixa hållningen bär 1940 Ford 16-tums stålfälgar med trimringar och centrumkåpor som bär big ‘n’ lite gummi från Firestone / Coker.

 

Motor & Växellåda: Dodge 270 Hemi & Rochester 2GC Carbs

Karl Spafford från TDC byggde en ond 270ci (tråkig) 1955 Dodge Red Ram Hemi. Med blocket bearbetat fyllde han det med en stålvev kopplat till matchande stavar täckta med Ross Racing smidda aluminiumkolvar som stöts av en Clay Smith-pinne. Upphoppade lagerhuvuden möter ett Don Hampton-insug med en GMC 4-71-blower toppad av dubbla Rochester 2GC-carbs och luftrenare i Stelling & Hellings-stil. En omarbetad GM T5-växellåda som matchas med en Wilcap-adapter uppfyller en custom drivaxel.

Chassi & Interiör: Root Beer & Classic instrument

Candy har ersatt den nedre 5 tum från det ursprungliga chassit tillsammans med underräcken, interiör och bagagegolv med stål från Brookville Roadster. Corvair takdel från 1961 användes för att fylla taket tillsammans med en custom kopparkåpa. Chassit var metall färdigt, ifyllt och täckt i Planet Root Beer färgen. En Ford instrumentpanel från 1941 är monterad med originalmätare som restaurerats av Classic Instruments medan ett Ford-hjul från 1940 möter en Schroeder styrbox och växlar som drar i en custom växelspak. En custom sittsoffa bär gammal guld- och crème vinyl accentuerad av svart tygmatta.

Chassi: Halibrand Culver City Rearend med solid bakaxel

Rick Starts Deuce från Grand Rapids, Michigan, levererar ett djävulskt utseende i en perfekt 50-talsstil. Gas Axe Garage började med ursprungliga `rails som var placerade framför, behandlade till modell A främre och bakre crossmembers och custom centrum K-member. En Halibrand “Culver City” quick-change på baksidan innehållandes 3.55 växlar och är suspenderad av en 1941 Ford wishbone, reverse-eye Model A fjädrar och Monroe stötdämpare. Framtill sänktes en Deuce big-beam axel 3-tums och matchade till 1946 Ford spindlar, 1937 Ford split ‘bones, reverse-eye Model A och Monroe stötdämpare. Klassiska 16-tums Ford plåtfälgar med trimringar och centrumkåpor som bär big ‘n’ little Firestone /Coker wide whites.

 

 

Motor & Växellåda: 329-tums Olds & Stromberg 97-Series Carbs

D&T Performance bearbetade ett Olds-block från 1956 till 329ci. Gas Axe monterade ihop den med en uppfräschad fabriksvev kopplad till lagerstänger som bär original gjuten aluminium10:1pistons som stöts av en Isky-pinne. Masserade fabrikshuvuden möter ett Edelbrock-insug iklädd i Stromberg 97-serien och grodmunskopor. En Ford växellåda från 1939 med Lincoln Zephyr-växlar möter en Wilcap-adapter med slutdrivning via vridmomentrör.

Chassi & Interiör: PPG Deep Burgundy Pearl & 1956 Olds Gauges

Det ursprungliga stålchassit hade redan en välbalanserad 4-tums kapning från sitt tidigare liv. Gas Axe uppdaterade den med nya innerskärmar, reparerade subrails, lade till en fungerande ventkåpa och en lutande vindruta, ersatte brandväggen, metall avslutade chassit och fyllde i hålen. Those Guys custom färg and Fabrication lackerade den i PPG specialblandad djup vinröd pearl. En Olds instrumentpanel från 1956 har fått uppdaterade originalmätare, 1961 Olds ratt på en custom kolumn och växlar som går genom en Gas Axe växlare. Sittsoffan är i oxblod och creme veckat läder av Top Stitch Klädsel accentuerad av vinröd fyrkantig väv matta. MR

 

 

Subscribe to our Magazines